Czy kiedyś po zjedzeniu jakiegokolwiek wyrobu firmy Kinder mieliście ochotę na więcej i więcej? Tak, tak, dobrze wiem, że nie jestem w tym osamotniona :D. Myślę, że tym przepisem chociaż troszeczkę udało mi się to pragnienie zaspokoić. Skusicie się?
Ciasto:
- 4 jajka ( oddzielić żółtka od białek)
- 170g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 2 łyżki kakao ciemnego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mleka w proszku
- 2 szklanki mleka 2%
- 150 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki cukru
Polewa czekoladowa:
- 8 kostek gorzkiej czekolady min. 60%
- łyżka mleka
- łyżka wody
- 10 g masła
- 12 kostek mlecznej czekolady
+ starta gorzka czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto:
W jednej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstawiamy na bok. W drugiej misie ubijamy cukier z żółtkami na taki kogel mogel. Gdy masa będzie jasna i puszysta, dosypujemy partiami mąkę z proszkiem i nadal miksujemy. Masa będzie coraz bardziej gęsta, więc dodajemy olej, resztę mąki i kakao. Na samym końcu powoli dodajemy pianę i jeszcze miksujemy. Ciasto wylewamy na blachę(25x30 cm) wyłożoną folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 25-30 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Krem:
Do rondelka wlewamy 1,5 szkl. mleka, dodajemy cukier i stawiamy na średnim płomieniu. W tym czasie w misce miksujemy razem pozostałe składniki, oprócz masła oczywiście ;). Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy do niego naszą masę i pozostawiamy na ogniu do zgęstnienia. Nasz budyń mleczny odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy będzie już zimny, w misce ucieramy masło na puszystą masę i partiami dodajemy do masła. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy.
Polewa:
W rondelku podgrzewamy wodę, dodajemy masło, mleko i czekoladę, najpierw gorzką, a po chwili mleczną. Całość pozostawiamy do rozpuszczenia się czekolad.
Całość:
Gdy ciasto wystygnie, kroimy je na pół. Na spód kładziemy krem, na krem kładziemy górę ciasta i polewamy ją naszą polewą. Po chwili wstawiamy do lodówki. Gdy polewa będzie bardzo schłodzona, zetrzeć na wierzch gorzką czekoladę.
Smacznego!
fot. A.C |
fot. A.C |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz