Składniki na ciasto:
- ok. 400 g mąki chlebowej razowej
- ok. 170 ml mleka
- 4 dag drożdży świeżych
- 1/4 -1/2 szkl. cukru ( w zależności od tego, czy lubimy bardzo słodkie ;) )
- trochę mniej niż ćwierć kostki masła
- dwa jajka
Nadzienie :
- biały ser w kawałku np. Capri
- łyżeczka cukru
- dwie łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Najpierw robimy rozczyn z połowy mleka, drożdży i połowy cukru i ok. 5 łyżek mąki : trochę podgrzewamy mleko, po czym dolewamy je drożdży i mieszamy, aby nie było zbyt dużo grudek. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i studzimy. Do miski lub garnuszka dajemy resztę cukru i wbijamy 2 całe jajka i roztrzepujemy mikserem na puszystą masę. Do drugiej miski wsypujemy resztę mąki,dolewamy żółtka, resztę mleka, masło oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy całość i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz je wyrabiamy po czym dzielimy je na 12 w miarę równych kulek. Każdą kulkę rozciągamy i nakładamy ok. 1,5 łyżeczki nadzienia. Formujemy kulkę i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. I to samo powtarzamy przy reszcie kuleczek. Układamy je blisko siebie. Znów odkładamy do wyrośnięcia na jakieś 40 minut. Po tym czasie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20-30 minut. Możemy je wyjąc z blachy, jednak rozrywamy je dopiero po ostygnięciu(!!!). Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Oczywiście bardzo równe 12 bułeczek :P fot. A.C |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz