Składniki na ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 5 jajek ( osobno żółtka i białka)
- 1 margaryna
- 0.5-0.75 szkl. białego cukru
- 1 szkl. śmietany 12%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel olejku arakowego
Składniki na masę jabłkową:
- 5 dużych jabłek
- łyżeczka cynamonu
- sok z połowy cytryny
+ cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Ciasto:
Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy ręcznie lub mikserem aż do uzyskania jasnej i puszystej masy, następnie dodajemy cukier i dalej ucieramy. Gdy cukier się trochę rozpuści dodajemy po kolei 5 żółtek, nadal ucierając/miksując. Kolejny krok to dodawanie partiami mąki z proszkiem do pieczenia. Uwaga! Ciasto robi się bardzo gęste, dlatego przeplatamy to dodawaniem śmietany. Gdy to wszystko znajdzie się już w misie, w miarę wyrobione ( nie rozczulajcie się zbyt nad ciastem) dodajemy olejek i PARTIAMI (!) ubite wcześniej na sztywno,ze szczyptą soli, białka.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Odciskamy z nich nadmiar soku i lekko dusimy na wodzie i soku z cytryny, często mieszając, aby się nie przypaliły. Kiedy woda wyparuje, wyłączamy gaz i dodajemy cynamon. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy chwilkę do przestygnięcia.
Całość:
Na blachę o wymiarach 20 cm x 35 cm wyłożoną wcześniej folią aluminiową wylewamy połowę ciasta i równo rozprowadzamy. Na to wykładamy masę jabłkową i drugą połowę ciasta. Pieczemy 45 min. w 180 st. C bez termoobiegu. Po wyjęciu, gdy ciasto przestygnie, oprószamy je cukrem pudrem. Voila! Smacznego!
fot. A.C |
fot. A.C |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz