Składniki na ciasto:
- 150 g margaryny
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( płaska)
- 3 łyżki kakao
Masa serowa:
- 900 g chudego twarogu
- 8 średnich jaj
- 170 g margaryny
- 1 budyń waniliowy niesłodzony
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 g kandyzowanych skórek owoców cytrusowych
Polewa:**
- 2 łyżki mleka
- pół tabliczki gorzkiej czekolady 60%
- łyżka margaryny
- 2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Z jajek i cukru zrób kogel mogel. W drugiej misce przygotuj pozostałe składniki i dolej do nich jajka. Wszystko razem zagnieć i wyłóż na blachę o wymiarach 25x35 cm wyłożoną folią aluminiową.
Masa serowa:
Żółtka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno. Odstaw. Margarynę rozpuść w rondelku i wystudź. Twaróg dobrze utrzyj, tak, aby nie było grudek. Dadaj do niego jajka, budyń, mąkę i margarynę - miksuj przez cały czas, a składniki dodawaj po kolei. Na koniec szpatułką wmieszaj ubite białka i skórkę. Wylej masę na ciasto. Piecz sernik w 180 st. C przez 60 min. Studź w uchylonym piekarniku.
Polewa:
Mleko i margarynę dodać do garnuszka. Gdy margaryna się rozpuści dodać cukier i czekoladę. Rozpuścić razem mieszając co jakiś czas, podgrzewać jeszcze jakieś 2-3 min. Ciepłą polewę wylewać na ostudzone ciasto.
Smacznego!
* Ten wpis NIE JEST ani sponsorowany ani reklamą którejkolwiek z tych firm
** W oryginalnym przepisie nie ma polewy.
fot. A.C |
fot. A.C |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz