Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej ( z czego 5 łyżek do rozczynu)
- 0.5 l mleka
- 10 dag drożdży
- szklanka cukru
- pół kostki masła
- 4 jajka
- aromat pomarańczowy
Składniki na kruszonkę:
- żółtko
- 25 g masła
- mąka - na oko
- pół szklanki cukru
Składniki na lukier:
- 2 białka
- ok. 1,5 szk. cukru pudru ( mniej lub więcej w zależności od preferowanej gęstości)
- parę kropel cytryny
Przygotowanie:
Najpierw robimy rozczyn z połowy mleka, drożdży i połowy cukru i ok. 5 łyżek mąki : trochę podgrzewamy mleko, po czym dolewamy je drożdży i mieszamy, aby nie było zbyt dużo grudek. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i studzimy. Do miski lub garnuszka dajemy resztę cukru i wbijamy 4 całe jajka, roztrzepujemy je mikserem. Do drugiej miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy kilka kropel aromatu, dolewamy żółtka, resztę mleka, masło oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy całość i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie wyjmujemy ciasto na blat posypany mąką, ciasto również posypujemy i rozciągamy na długość foremki i mniej więcej dwa razy szerzej. Na środku układamy twaróg, owoce czy co tam chcemy. Ciasto z jednej strony przykładamy do środka, a ze środka do drugiego boku i przekładamy do foremki wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 40-50 min. Po ostygnięciu polewamy lukrem.
Kruszonka:
Roztapiamy masło dodajemy cukier i żółtko (tylko powoli, bo jajecznica na słodko jeszcze się nie sprawdziła :p) i w powoli mąkę, do czasu aż kruszonka będzie się w miarę dobrze kruszyła
Lukier:
Do miseczki dajemy białka i cukier puder i ucieramy. Cukier puder dodajemy do momentu takiej średniej gęstości, po czym dodajemy kilka kropel cytryny.
Smacznego!
fot. A.C |
fot. A.C |
fot. A.C |
fot. A.C |
P.S. A jak Wam wyszły wypieki?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz