Idealne na przekąskę do kawy czy do książki. Odpowiednio słodkie i miękkie, oczywiście te z marmoladą. Natomiast te z płatkami owsianymi, rodzynkami i słonecznikiem to typowo kruche. Obiecuję, że jeżeli ich spróbujecie, nie będziecie zawiedzeni! :D
Składniki na ok. 50 ciastek z marmoladą
- 300 g mąki pszennej
- 125 g margaryny
- 150 g cukru białego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśniej śmietany 12%
- 1 żółtko
- marmolada o smaku różanym (ok. 50 g)
- kolka kropel soku z cytryny
Składniki na ok. 50 ciastek z nasionkami
- 300 g mąki pszennej
- 125 g margaryny
- 150 g cukru białego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśniej śmietany 12%
- 1 żółtko
- 2 łyżki kakao
- ok. 100 g płatków owsianych
- ok. 50 g rodzynek
- ok. 50 g. nasionek łuskanego słonecznika
Sposób przyrządzenia:
Na stolnicę wysypać mąkę, potem dodać posiekaną margarynę i resztę składników. Zagnieść dobrze, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na ok. pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć je z lodówki odwinąć z folii i kroić na plastry i rozwałkowywać na ok. 3-5 mm. Wykroić dowolne wzorki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. Wystudzić i smacznego!
|
fot. A.C |
|
fot. A.C |
|
fot. A.C |
|
fot. A.C |
|
fot. A.C |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz