Składniki na 2/3 porcje:
- 3 ziemniaki
- 1 marchew
- 1 pierś z kurczaka
- kostka drobiowo-wołowa
- ok.300 g brokuła *
- ok. 300 g kalafiora *
- ok. 250 g groszku *
- ok. 250 g kukurydzy *
- ok. 400 g fasolki szparagowej *
- jedna średnia cebula
- świeża pietruszka
- przyprawy ( sól, pieprz, curry, chilli, przyprawa do kurczaka, etc.)
- łyżka oliwy z oliwek lub oleju z dodatkiem oliwy
- sezam
Przygotowanie:
Obieramy ziemniaki i marchew, kroimy w kostkę, wrzucam do garnka i zalewamy wodą trochę nad warzywa. Stawiamy na średniej wielkości płomień. Obieramy i przypalamy cebulę, po czym ją dodajemy do garnka razem z kostką drobiowo-wołową. Pierś myjemy i wrzucam. Cały wywar doprowadzamy do wrzenia.Gdy pierś będzie gotowa, wyjmujemy ją, a do garnka wrzucamy fasolkę i kalafiora. Na patelnię wlewamy dany tłuszcz i kładziemy pierś. Po jakiś 3-4 minutach przyprawiamy ją i podpiekamy do czasu nabrania koloru przez skórkę.. Gdy zupa ponownie zacznie wrzeć dodajemy groszek, kukurydzę i brokuła. Zostawiamy to pod przykryciem na jakieś 5 minut. Wycieramy patelnię i wsypujemy na niego ok. 50 g sezamu (ilość według uznania ;p), aby też się zarumienił. Łyżką cedzakową wyjmujemy warzywa na talerz, na nich układamy pokrojoną w paski pierś z kurczaka, posypujemy to smażonym sezamem i świeżo pokrojoną natką z pietruszki. Voilà! Smacznego!
fot. A.C |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz