środa, 19 lutego 2014

Domowe Kinder Delice

Bardzo Was na początku chciałam przeprosić, że przez pewien czas gdzieś zaginęłam. Po feriach, mimo, że minął już prawie miesiąc, nadal nie mogę się ogarnąć ;/. Bywa. Ale wracam do przepisu.

Czy kiedyś po zjedzeniu jakiegokolwiek wyrobu firmy Kinder mieliście ochotę na więcej i więcej? Tak, tak, dobrze wiem, że nie jestem w tym osamotniona :D. Myślę, że tym przepisem chociaż troszeczkę udało mi się to pragnienie zaspokoić. Skusicie się?




Ciasto:

  • 4 jajka ( oddzielić żółtka od białek) 
  • 170g mąki pszennej 
  • 70 g cukru
  • 2 łyżki kakao ciemnego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 


Krem:

  • 1 jajko 
  • 1 żółtko 
  • 1,5 łyżki mąki pszennej 
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżki mleka w proszku 
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru 
Polewa czekoladowa: 
  • 8 kostek gorzkiej czekolady min. 60%
  • łyżka mleka
  • łyżka wody
  • 10 g masła
  • 12 kostek mlecznej czekolady 
+ starta gorzka czekolada do dekoracji 

Przygotowanie: 
Ciasto: 
W jednej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstawiamy na bok. W drugiej misie ubijamy cukier z żółtkami na taki kogel mogel. Gdy masa będzie jasna i puszysta, dosypujemy partiami mąkę z proszkiem i nadal miksujemy. Masa będzie coraz bardziej gęsta, więc dodajemy olej, resztę mąki i kakao. Na samym końcu powoli dodajemy pianę i jeszcze miksujemy. Ciasto wylewamy na blachę(25x30 cm) wyłożoną folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 25-30 min. lub do tzw. suchego patyczka. 

Krem: 
Do rondelka wlewamy 1,5 szkl. mleka, dodajemy cukier i stawiamy na średnim płomieniu. W tym czasie w misce miksujemy razem pozostałe składniki, oprócz masła oczywiście ;). Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy do niego naszą masę i pozostawiamy na ogniu do zgęstnienia. Nasz budyń mleczny odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy będzie już zimny, w misce ucieramy masło na puszystą masę i partiami dodajemy do masła. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy.

Polewa:
W rondelku podgrzewamy wodę, dodajemy masło, mleko i czekoladę, najpierw gorzką, a po chwili mleczną. Całość pozostawiamy do rozpuszczenia się czekolad. 

Całość: 
Gdy ciasto wystygnie, kroimy je na pół. Na spód kładziemy krem, na krem kładziemy górę ciasta i polewamy ją naszą polewą. Po chwili wstawiamy do lodówki. Gdy polewa będzie bardzo schłodzona, zetrzeć na wierzch gorzką czekoladę. 

Smacznego! 
fot. A.C

fot. A.C


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz