sobota, 4 stycznia 2014

Drożdżówki

Kto z nas nie lubi drożdżówek? Z jagodami, z serem, z budyniem... ach! jest nieskończenie wiele możliwości. Choć ciasto drożdżowe do najłatwiejszych nie należy, to efekt końcowy jak dla mnie jest zadowalający, a co Wy o nich sądzicie ?



Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej ( z czego 5 łyżek do rozczynu)
  •  0.5 l mleka 
  • 10 dag drożdży 
  • szklanka cukru
  • pół kostki masła 
  • 4 jajka
  • aromat pomarańczowy 
Składniki na kruszonkę: 
  • żółtko 
  • 25 g masła 
  • mąka - na oko 
  • pół szklanki cukru 
Składniki na lukier: 
  •  2 białka 
  • ok. 1,5 szk. cukru pudru ( mniej lub więcej w zależności od preferowanej gęstości) 
  • parę kropel cytryny 
Przygotowanie: 
Najpierw robimy rozczyn z połowy mleka, drożdży i połowy cukru i ok. 5 łyżek mąki : trochę podgrzewamy mleko, po czym dolewamy je drożdży i mieszamy, aby nie było zbyt dużo grudek. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i studzimy. Do miski lub garnuszka dajemy resztę cukru i wbijamy 4 całe jajka, roztrzepujemy je mikserem. Do drugiej miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy kilka kropel aromatu, dolewamy żółtka, resztę mleka, masło oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy całość i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie wyjmujemy ciasto na blat posypany mąką, ciasto również posypujemy i rozciągamy na długość foremki i mniej więcej dwa razy szerzej. Na środku układamy twaróg, owoce czy co tam chcemy. Ciasto z jednej strony przykładamy do środka, a ze środka do drugiego boku i przekładamy do foremki wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 40-50 min. Po ostygnięciu polewamy lukrem. 

Kruszonka: 
Roztapiamy masło dodajemy cukier i żółtko (tylko powoli, bo jajecznica na słodko jeszcze się nie sprawdziła :p) i w powoli mąkę, do czasu aż kruszonka będzie się w miarę dobrze kruszyła

Lukier: 
Do miseczki dajemy białka i cukier puder i ucieramy. Cukier puder dodajemy do momentu takiej średniej gęstości, po czym dodajemy kilka kropel cytryny. 
 Smacznego! 
fot. A.C

fot. A.C

fot. A.C

fot. A.C

P.S. A jak Wam wyszły wypieki?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz