czwartek, 23 stycznia 2014

Pióra z sosem

Spaghetti. Spaghetti everywhere. A może by tak coś trochę pozmieniać? Sosu do makaronów wszelkiego rodzaju u mnie w domu nigdy się nie kupowało, odkąd tylko pamiętam mama zawsze robiła go sama. I taki jest właśnie najlepszy. Bez zbędnych dodatków w stylu "E...". Zbytniego przekombinowania. Taki też sos postanowiłam zrobić dzisiaj, ale z pewnymi dodatkami. Spokojnie! One tylko dodają jeszcze większego aromatu i smaku.




Składniki na 2 porcje:


  • ok. 0,5 kg mięsa mielonego drobiowo-wieprzowego (świeżego!) 
  • olej z dodatkiem oliwy z oliwek  
  • 1 marchewka średniej wielkości 
  • 1 szkl. makaronu razowego "pióra" 
  • ok. 10 różyczek świeżego brokuła
  • pół cebuli 
  • 2 ząbki czosnku
  • po 50 g. czerwonej i żółtej papryki ( użyłam mrożonej) 
  • plaster selera ok. 0,5-1 cm 
  • 200 ml przecieru pomidorowego 
  • 1/8 jabłka 
  • sól, pieprz czarny, curry, papryka ostra, pieprz cayen, pieprz ziołowy, suszona i starta bazylia i oregano, "jarzynka" 
  • opcjonalnie 2 łyżki mleka 
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu z malutką zmianą, mianowicie minutkę- dwie krócej. 
Na patelnię wlewamy trochę oleju ( tak do 0,5 cm wysokości patelni) i gdy się odpowiednio nagrzeje wrzucamy rozdrobnione mięso.Pamiętajcie o częstym mieszaniu, aby mięso się nie przypaliło. Marchew  i seler obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wrzucamy na patelnię. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę i dodajemy na patelnie. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, wrzucamy do sosu, po czym przykrywamy patelnię pokrywką i zmniejszamy ogień do minimum. Brokuła myjemy i odcinamy zbyt długie łodyżki i jak wszystko wrzucamy na patelnię :). Jeżeli papryka jest świeża, to myjemy ją, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę i co robimy? Oczywiście dodajemy ;p. Jeżeli jest mrożona to po prostu wrzucamy ją na patelnię. Dajemy się całości pogotować się ok. 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wlewamy przecier, dodajemy starte jabłko, mleko i przyprawy: po ok. 1/4 łyżeczki curry, papryki, pieprzu ziołowego, cayen, czarnego, soli, 1 płaska łyżeczka oregano i bazylii i 2 płaskie łyżeczki "jarzynki". Mieszamy, dodajemy ugotowany makaron, ponownie mieszamy i już.Pyszny i sycący obiad gotowy. Łatwy, prawda? A o ile zdrowszy od kupnego? 
UWAGA! Gdyby olej nam wyparował dodajemy przegotowanej wody. 




fot. A.C 
fot.A.C
fot.A.C 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz