czwartek, 20 marca 2014

Kruche ciasteczka imbirowo- pomarańczowe w 2 wersjach

Muszę szczerze przyznać, że do kruchych ciastek mam słabość. Te, dzięki dodatkowi herbaty, stały się delikatne ale nadal kruche. Takie 2 w 1, co bardzo mnie cieszy ;). Udało mi się również trafić na wyprzedaż foremek, niestety, została tylko jedna: z choinką. Tak więc, choć zbliża się Wielkanoc, u mnie propozycja na Boże Narodzenie. W każdym razie życzę Smacznego! :)




Składniki na ok. 40 szt. ciasteczek śr. 8 cm  lub ok. 100 "pierożków"
  • 300 g mąki pszennej 
  • 125 g margaryny
  • 120 g cukru białego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany 12%
  • 1 żółtko 
  • pół łyżeczki startego imbiru 
  • skórka otarta z całej pomarańczy
  • 3 łyżki herbaty pomarańczowo-imbirowej
  • do pierożków : marmolada 

Sposób przyrządzenia: 
Na stolnicę wysypać mąkę, potem dodać posiekaną margarynę i resztę składników. Zagnieść dobrze, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na ok. pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć je z lodówki odwinąć z folii i kroić na plastry i rozwałkowywać na ok. 4 mm. Następnie wykrawać i wytłaczać ciasteczka lub wycinać kółka i na ich środek nałożyć ok. 1/4 łyżeczki marmolady, złożyć na pół i krawędzie zlepiać tak, jak pierogi. Pamiętajcie, aby "umoczyć" foremki w mące, aby nie kleiły się Wam do ciastek. 
fot. A.C

fot. A.C
Następnie pieczemy je w 180 st. C z termoobiegiem przez 13-15 min. lub do złotego koloru. Studzimy i gotowe. Miłego chrupania! :) 
fot.A.C

fot.A.C

fot.A.C


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz