poniedziałek, 17 marca 2014

Sernikowe początki

Choć trochę głupi się przyznać, to jest to pierwszy sernik w moim życiu. Byłam przerażona podczas jego pieczenia, strasznie się bałam, że nie wyjdzie, ale nie taki diabeł straszny jak go malują. Przepis, który zaprezentuję poniżej jest nico zmodyfikowany, natomiast oryginał pochodzi z okładki krzyżówki "Technopol'u", stworzony przez firmę "Bakaland"*. Smakuje dobrze. Zrobiłam go w raczej wytrawnej wersji, ale mimo to z pewnością będę do niego wracać!




Składniki na ciasto:

  • 150 g margaryny
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej 
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( płaska)
  • 3 łyżki kakao
Masa serowa: 
  • 900 g chudego twarogu 
  • 8 średnich jaj
  • 170 g margaryny
  • 1 budyń waniliowy niesłodzony 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 50 g kandyzowanych skórek owoców cytrusowych 
Polewa:**
  • 2 łyżki mleka 
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady 60%
  • łyżka margaryny 
  • 2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Z jajek i cukru zrób kogel mogel. W drugiej misce przygotuj pozostałe składniki i dolej do nich jajka. Wszystko razem zagnieć i wyłóż na blachę o wymiarach 25x35 cm wyłożoną folią aluminiową.
Masa serowa: 
Żółtka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno. Odstaw.  Margarynę rozpuść w rondelku i wystudź. Twaróg dobrze utrzyj, tak, aby nie było grudek. Dadaj do niego jajka, budyń, mąkę i margarynę - miksuj przez cały czas, a składniki dodawaj po kolei. Na koniec szpatułką wmieszaj ubite białka i skórkę. Wylej masę na ciasto. Piecz sernik w 180 st. C przez 60 min. Studź w uchylonym piekarniku. 
Polewa: 
Mleko i margarynę dodać do garnuszka. Gdy margaryna się rozpuści dodać cukier i czekoladę. Rozpuścić razem mieszając co jakiś czas, podgrzewać jeszcze jakieś 2-3 min. Ciepłą polewę wylewać na ostudzone ciasto. 
Smacznego! 

* Ten wpis NIE JEST  ani sponsorowany ani reklamą którejkolwiek z tych firm 
** W oryginalnym przepisie nie ma polewy. 
fot. A.C

fot. A.C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz